(po-pia) +421 950 441 442

Zadajte hľadaný výraz

Lufa: hubka na riad, ktorá nezapácha a vydrží dlhé týždne

Hľadáte špongiu na riad vytvorenú prírodou? Predstavujeme vám Lufu valcovitú.

 

Pod tajomným názvom Lufa valcovitá sa skrýva jednoročná popínavá rastlina pripomínajúca dobre známu cuketu, ktorá sa pestuje predovšetkým pre svoje zaujímavé valcovité plody so všestranným využitím. 

 

Kde sa vzala? 

Možno sa pýtate odkiaľ pochádza. Prirodzene sa vyskytuje v tropických a subtropických oblastiach, kde ju domáce obyvateľstvo už dlhé roky využíva v kuchyni ako úžitkovú rastlinu z ktorej po dozretí a olúpaní vzniká čistiaca špongia na umývanie kuchynského riadu. 

 

 

LUFA A JEJ CENA?

 

Ak premýšľate nad kúpou tejto rastlinky (hubky) nemusíte sa obávať horibilných súm. Lufa je dostupná doslova pre každého a svojou životnosťou dokonale nahradí dobre známe hubky zo supermarketov. A čo viac nezaťaží našu prírodu ? 

 

Ušetrite svoj čas a objednajte si lufu na riad priamo až k vám domov ešte dnes! 

 

Vedeli ste, že lufu…

  • je možné kompostovať (sama sa rozloží v prírode)
  • jej životnosť sa dokáže pri pravidelnom používaní vyšplhať až na tri mesiace 
  • vďaka svojej pórovitosti nevytvára prostredie pre rozmnožovanie baktérii
  • používa sa nie len v kuchyni ako hubka na riad, ale aj ako dokonalá špongia na umývanie tela

 

PESTOVANIE LUFY

 

V článku Pestovanie lufy: krok za krokom k dokonalému výsledku sme si spísali podrobné informácie a rady pre správne pestovanie rastlinky v našich podmienkach. V nasledujúcich riadkoch si povieme tie najzákladnejšie kritéria ktoré treba dodržať pri jej pestovaní.

 

Keďže sa jedná o tropickú rastlinu, lufa neznáša teploty klesajúce pod 10°C. Pri pestovaní lufy je ideálne ak ju umiestnite na slnečné stanovisko, najlepšie ku plotu, ktorý môže využiť ako podporu po ktorom sa bude pomaličky plaziť smerom nahor. Ak ju neplánujete umiestniť k plotu, myslite na to, že jej musíte zabezpečiť oporu, po ktorej sa budú môcť stonky plaziť a rozvetvovať. 

 

PLODY LUFY A ICH KONZUMÁCIA

 

Plody lufy valcovitej majú naozaj všestranné využitie a dokážu sa uplatniť v mnohých oblastiach ľudského života. Mnohí ich obľubujú ako chutný pokrm. Zákonite sa však musia konzumovať, čo najskôr, pretože nemajú dlhú trvanlivosť a po veľmi krátkom čase sú horkasté.

 

Na konzumáciu lufy sa zbierajú púčiky, kvety či malé zelené plody. Kvety a veľmi mladé plody si môžete vychutnať surové alebo jemne opražené na oleji, podusené na plátky či uvarené v polievke. Obsahujú veľa vitamínov A, horčíka, draslíka, medi, vitamínu B5, B6 a vitamínu C. Existuje široká ponuka receptov, vďaka ktorým z lufy vykúzlite naozaj chutné a nutrične vyvážené jedlo. 

 

 

PROCES VÝROBY K DOKONALEJ ŠPONGII

 

Na proces výroby špongie je dôležité, aby plody, ktoré budete zbierať, dobre dozreli. Plody by sa mali na rastline ponechať, až kým nedozrejú do štádia špongie. Úplne dozreté a pripravené na zber sú až vtedy ak sa ich zelená šupka zmení na tmavožltú alebo hnedú a začne sa oddeľovať od vnútornej dužiny, pričom samotné plody pôsobia na dotyk veľmi ľahko.

 

Tip redakcie:

Nechajte plody na rastline po čo najdlhšiu dobu, aby sa vyvinulo čo najviac špongiových vlákien. Ak by však hrozili prvé mrazy, ovocie okamžite oberte a olúpte. Plody, ktoré nestihnú dozrieť alebo nemajú dostatok vlákien nato, aby vytvorili dobrú špongiu, je najlepšie skompostovať.

 

LÚPANIE A SPRACOVANIE LUFY NA ŠPONGIU

 

Prvým krokom k získaniu špongie je olúpanie vonkajšej (tvrdej) šupy plodu. Ak je už popraskaná, ľahko ju odstránite po malých kúskoch. Ak je ešte vcelku, skúste plody jemne stláčať, aby popraskali a potom pukliny zväčšite stláčaním plodov a ťahaním šupky prstami. Ak je šupka veľmi suchá, ponorte plody na pár minút do vody čím si zaistíte ľahšie lúpanie plodu. Ak ste už odstránili kožu, zbavte sa následne semien. 

 

Tip redakcie: ak sú ešte plné a napučané, rozprestrite ich na papierovú utierku, usušte pri izbovej teplote počas pár dní a vysaďte na nasledujúcu sezónu.

 

Potom zbavte špongiu povlaku silným prúdom vody alebo ponorte do vedra s jemným mydlom. Ak zbadáte tmavé škvrny, môžete špongiu ošetriť bielidlom bez chlóru, aby ste získali rovnomernú farbu. Následne vysušte vyčistenú špongiu na slnku, pravidelne ju obracajte, až do momentu kompletného vysušenia. Uchovajte ju vo vrecku, aby ste zabránili prenikaniu prachu a takto ju môžete skladovať aj dlhé roky.

 

A sme na konci. Veríme, že vďaka naším radám vypestujete krásne rastlinky na konzumáciu, alebo šikovné pomocníčky do kuchyne 🙂